دکتر فیروز نادری و مقدمه
دکتر فیروز نادری، نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا، داستان مدیر ناسا و سیارکی به نام نادری و زندگی نامه دکتر فیروز نادری در این مقاله مورد تحلیل و بررسی قرار می گیرد. برای افرادیکه به فضا و کیهان علاقمند هستند نام دکتر فیروز نادری آشناست، پروفسور نادری 30 سال همکاری با ناسا داشته و در حال حاضر با سمت مشاور مدیریت در این سازمان به عنوان سخنران عمومی می باشد.پروفسور نادری چطور از شیراز به ناسا رسید؟ نادری در 5 فروردین ماه سال 1325 در شهر شیراز دیده به جهان گشود و تحصیلات ابتدایی و متوسطه را در ایران به پایان رساند و سپس برای ادامه تحصیل به کشور آمریکا مهاجرت کرد. دکتر فیروز نادریتحصیلات دانشگاهی خود را در رشته مهندسی برق در مقطع لیسانس از دانشگاه ایالتی آیووا به پایان رساند. پروفسور نادری مقطع فوق لیسانس و دکتری خود را هم در سال های 1972 و 1976 در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به پایان رساند.سایت موفقیت ملک پور قصد دارد تا در این مقاله به زندگی دکتر فیروز نادری یکی از موفق ترین ایرانیان خارج کشور و نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسابپردازد.
دکتر فیروز نادری از شیراز تا ناسا
دکتر فیروز نادری در 5 ام فروردین ماه سال 1325 در شهر شیراز متولد شد. او دوران کودکی سختی داشت و وقتی که تنها چهار سال بیشتر نداشت پدر و مادر او از هم جدا شدند و خاطره خوبی برای وی بجای نگذاشتند. دکتر فیروزی نادری تحصیلات ابتدایی را در شهر شیراز به پایان رساند اما برای ادامه تحصیل در مقطع متوسطه به تهران آمد. دکتر نادری در رشته برق کارشناسی خود را از دانشگاه آیووا و مقاطع فوق لیسانس و دکتری خود را بین سالهای 1972 تا 1976 در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی فارغ التحصیل شد. سپس دکتر فیروز نادری به ایران بازگشت و خدمت سربازی را به اتمام رساند، پس از پایان خدمت سربازی در مرکز «سنجش از دور ایران» مدتی به فعالیت پرداخت.دکتر فیروز نادری در سال 1357 برای همیشه ایران را به مقصد آمریکا ترک کرد. به محض ورود به آمریکا در سمت مهندس سیستم در سازمان فضایی ناسا مشغول به کار شد. ایشان در سال 1979 همکاری خود را با ناسا در آزمایشگاه پیش رانش جت (JPL) شروع کرد.نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا پس از پیوستن به آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) در زمینه های مختلفی اعم از مهندسی رسانه ها، توسعه فناوری، رصد های اختر فیزیکی، رصد خانه های سنجش از دور زمین و سامانه های سیاره ای فعالیت کرد.
دکتر فیروز نادری و 30 سال همکاری با ناسا
دکتر فیروز نادری نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا یکی از دانشمندان ایرانی _ آمریکایی سازمان هوافضا ناسا است که بیش از 30 سال در این سازمان به فعالیت پرداخته است. دکتر فیروز نادری به محض ورود به کشور آمریکا در همکاری خود را با سازمان فضایی ناسا در سمت مهندس سیستم آغاز کرد. سال 1979 شروع همکاری وی در آزمایشگاه پیش رانش جت ناسا (JPL) که در شهر پاسادینا شهر کالیفرنیا مستقر است، بود. نخستین فعالیت های دکتر نادری در سازمان ناسا به طراحی سیستم هایی بر پایه ارتباطات ماهواره ای مربوط می شد که هدف آن ایجاد پوشش همگانی تلفن همراه در سراسر کشور آمریکا بود، وی در سال 1980 برای به هدف رساندن این پروژه حدود 2 سال در مرکز مدیریت ناسا مشغول بود. نتایج فعالیت های دکتر فیروز نادری و گروهش به اسم سیستم ارتباطات ماهواره ای پیشرفته (ACTS) معروف است. پس از پایان این پروژه دکتر نادری مجدد به آزمایشگاه JPL برگشت و به عنوان مدیر پروژه ی Scatterometer مشغول به فعالیت شد. هدف این پروژه اندازه گیری راداری فضایی بر روی بادهای اقیانوسی بود که در هواشناسی کاربرد دارد. دکتر فیروز نادری با موفقیت در مدیریت پروژه ی Scatterometerموفق به دریافت جایزه ی رهبری برجسته از سازمان ناسا شد. سپس ایشان در پروژه های بلند پروازانه ناسا که به دنبال سیاره ای شبیه به زمین بود همکاری کرد که نام این پروژه بزرگ Origins بود. دکتر نادری در مدت همکاری خود با ناسا در قسمت های گوناگون این سازمان مسئولیت های فنی و اجرایی مختلفی را بر عهده داشته است.بیشتر فعالیت و تمرکز دکتر نادری در آزمایشگاه پیشرانش جت ناسا (JPL) بود. در این آزمایشگاه دکتر فیروز نادری بیشتر بروی پروژه های بسیار بزرگ رباتیک فضایی کشور آمریکا فعالیت داشت، علاوه بر این ایشان مدیر کل اکتشافات منظومه شمسی سازمان فضایی ناسا نیز بودند.
دکتر فیروز نادری و نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا
نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا در سال 2000 به سمت مدیریت برنامه پروژه ی اکتشاف سیاره مریخ سازمان فضایی ناسا رسید. این زمانی بود که ناسا در سال 1999 دوبار در پروژه ی اکتشاف مریخ شکست بسیار بزرگی خورده بود.دکتر فیروز نادری با در دست گرفتن این پروژه و اجرای مجموعه ای از برنامه های منظم فنی، علمی و عملیاتی باعث شد تا سازمان فضایی ناسا بتواند هر 2 سال یک بار فضاپیما به سیاره مریخ ارسال نماید. دکتر فیروز نادری به مدت 5 سال در سمت مدیریت پروژه اکتشافات مریخ بود که در این مدت کاوشگرهای Spirit، Rovers و Opportunity با موفقیت و سالم به سطح سیاره مریخ رسیدند. در فاصله سال های 2000 تا 2012 تعداد شش پروژه ی موفق و پشت سر هم توسط ناسا انجام شد و 4 کاوشگر در این سیاره موفق به فرود شدند و 2 ماهواره نیز در مدار مریخ قرار گرفتند، همه این موفقیت ها مدیون تلاش و برنامه ریزی های فوق دقیق دکتر فیروز نادری در سال 2000 بود. همین مدیریت عالی باعث شد تا این نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا موفق به دریافت بیشترین نشان افتخاری ناسا یعنی «مدال خدمات برجسته ناسا» گردد.دکتر فیروز نادری پس از کسب این موفقیت ها و افتخارات به عنوان معاون اول آزمایشگاه JPL منسوب شد و مسئولیت او تعیین استراتژی و نحوه اجرای پروژه ها بود. دکتر نادری در این زمان مرکز نوآوری را در آزمایشگاه JPL بنا کرد که یک اکوسیستم استارتاپی درون سازمانی است که با هدف ساخت شتاب دهنده و انکوباتور در سیلیکون ولی احداث شد. دکتر فیروز نادری با 6 سال فعالیت در این مرکز موفق به جذب سرمایه ای بالغ بر 100 میلیون دلار برای شناسایی و به بلوغ رساندن فناوری های نو شد. دکتر نادری در 5 سال آخر فعالیت خود در ناسا مسئولیت مدیر پروژه ی اکتشاف منظومه شمسی بود که مسئولیت پروژه های مختلفی اعم از مدیریت فضا پیمای کاسینی به سیاره زحل، مدیریت پروژهیDawn در سیارکهایVesta و Ceres و مدیریت پروژهیJuno در سیارهی مشتری را بر عهده داشت.
دکتر فیروز نادری و خداحافظی فیروز نادری با ناسا
دکتر فیروز نادری پس از 36 سال کار و همکاری با سازمان فضایی ناسا در سال 2016 خداحافظی کرد. طی یک مهمانی که به افتخار این نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسابرگزار شد، سیارک EL1 1989 به افتخار دکتر نادری، Naderi 5515 نامگذاری شد. دکتر فیروز نادری پس از خداحافظی در سازمان فضایی ناسا بعنوان مشاور و استارتاپ های نوپا فعالیت می کند. در حال حاضر دکتر نادری به یک سخنران تبدیل شده و به عنوان مربی جهت پرورش رهبران آینده در انجمن ایرانی _ آمریکایی فعالیت می کند. همچنین دکتر فیروز نادری در دانشگاههای گوناگونی مانند آکسفورد، استنفورد، برکلی، IBM، UCLE، تورنتو، ویرجینیا تک، بریتیش کلمبیا و خیلی از دانشگاههای معتبر دیگر، سخنرانیهای آموزشی و انگیزشی بسیار مفیدی برگزار کرده است.نابغه ایرانی سازمان فضایی ناساپس از بازنشستگی در فعالیت های غیر انتفاعی و خیرخواهانه نیز فعالیت می کند.
دکتر فیروز نادری و سخن پایانی
دکتر فیروز نادری، نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا، داستان مدیر ناسا و سیارکی به نام نادری و زندگی نامه دکتر فیروز نادری در این مقاله مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. دکتر نادری نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا بیش از 30 سال در این سازمان مشغول به فعالیت بود و یکی از مهاجران و دانشمندان موفق ایرانی می باشد. دکتر فیروز نادری در یکی از سخنرانی هایش عنوان کرد که اکثر مردم فکر می کنند ما کارکنان سازمان فضایی ناسا از وجود موجودات فضایی با بشقاب پرنده ها اطلاع داریم ولی به مردم نمی گوییم، در حالیکه این کاملاً غلط است. دکتر فیروز نادری در طی فعالیت خود در سازمان فضایی ناسا موفق به کسب مدال رهبری برجسته ناسا، برنده جایزه لیبرال در سال 2004، دریافت مدال افتخار جزیره الیس در سال 2005، جایزه درجه دو ویلیام راندولف لاولیس از جامعه فضانوردی آمریکا در سال 2010 و برنده بالاترین جایزه ناسا با عنوان مدال خدمت متمایز شد. امید است که سایت موفقیت ملک پور با ارائه زندگینامه دکتر فیروز نادری توانسته باشد بخشی از افتخارات و زندگی این نابغه ایرانی سازمان فضایی ناسا را به شما همراهان همیشگی معرفی نماید.